De soorten Djinn

Het woordje Djinn heeft verschillende betekenissen in het Arabisch, maar de betekenis die het meeste klopt is verborgen of verhullen.

Al-Jawhari zegt: Al-Djaan is de vader van de Djinn, het meervoud is Djeenaan. In Al-Qamoos Al-Muheet staat: Djannahu Al-Layl betekent, de nacht heeft hem bedekt. Alles wat van jou verborgen is, is Djunna ‘Anka. Djinn Al-Layl betekent de duisternis van de nacht. In Lisaanul ‘Arab staat: Janana betekent het verbergen of verhullen van iets.

De Djinn is dus een schepsel dat verborgen is voor ons, wij kunnen het niet zien, de foetus, betekent ook Al-Janeen, omdat het verborgen is voor het oog in de baarmoeder van zijn moeder.

Ibn ‘Abd Al-Barr heeft gezegd: Volgens de geleerden van de Arabische Taal zijn er verschillende categorieen benamingen van de Djinn:

1- Wanneer ze over de Djinn in het algemeen praten, dan gebruiken ze het woord Djinni. 2- Als de Djinn van degenen zijn die samen met de mensen wonen in hun huizen, worden ze ‘ Aamir genoemd, waarvan het meervoud ‘ Ummaar is. 3- Als het een Djinn is die zich bezighoudt met kinderen, noemen ze die Arwaah(geesten) 4- Als de Djinn slecht is dan noemen ze hem een Shaytaan(duivel). 5- Als hij erger dan dat is, dan noemen ze hem een Maarid(demoon). 6- Als hij erger dan dat is en zeer sterk is dan noemen ze hem een ‘ Ifriet, waarvan het meervoud ‘ Afaareet is.

Dit zijn dus de benamingen van de verschillende soorten Djinn afhankelijk van hun kracht en activiteiten, we kunnen samenvatten dat al deze bovengenoemde namen in 3 soorten Djinn te verdelen zijn.

Abu Tha’laba Al-Khushani zei: De Boodschapper van Allah(vrede zij met hem) zei:

“De Djinn bestaan uit 3 types; Een type dat vleugels heeft, en zij vliegen door de lucht, een type dat de gedaante heeft van slangen en honden, en een type dat stopt voor een rust pauze en dan weer zijn reis vervolgt.”(Overgeleverd door al-Tahaawi in Mushkil al-Athaar 4/95 en saheeh verklaard door Albaani in al-Mishkaat 2/1206 nr. 4148)

Views: (2612)
%d bloggers liken dit: